Soaking self adhesive stamps

Veel verzamelaars lopen bij het afweken van moderne Amerikaanse postzegels met zelfklevende gom (Self-Adhesive Gum) tegen de nodige problemen aan om de postzegels onbeschadigd en zonder plakresten in het album te krijgen. De traditionele afweekmethode met water lukt bij de meeste moderne zelfklevers niet meer. Maar hoe dan wel?

In de bijgevoegde presentatie volgen wat tips en trucs waar u voor een goed een heel eind komt. Maar eerst even in het kort om welke zelfklevende postzegels gaat het.

De oorsprong en de gevolgen

De eerste Amerikaanse postzegel met zelfklevende gom (Self-Adhesive Gum) was een 10¢ kerstzegel uit 1974. Daarna duurde het nog tot 1990 dat men hieraan een vervolg gaf. In eerste instantie uitsluitend bij automaatvelletjes, maar vanaf 2000 werden ook de eerste gelegenheidszegels voorzien van zelfklevende gom. Tot 2006 was er nog weinig aan de hand. De meeste zelfklevers waren nog gewoon in water af te weken, alhoewel het iets lastiger was om ze van het papier af te krijgen dan de ‘lik-gom’ (Water Activated Gum). Het drama begon pas goed in 2006/2007 toen de meeste uitgiften voorzien werden van zelfklevende gom die niet met water was op te lossen.

Welke Amerikaanse zelfklevende zegels er wel of niet met water zijn af te weken vindt u terug in de Scott Specialized Catalogue of United States Stamps & Covers. Hier is iedere niet met water af te weken zegel aangegeven met een rood omcirkelde S (zie het voorbeeld in de presentatie).

Hoe af te weken?

Er zijn meerdere middeltjes in de handel om zelfklevende postzegels af te weken. Uit ervaring blijkt de gewone wasbenzine, te verkrijgen bij de meeste supermarkten, de beste keus. Het resultaat is goed, snel droog en goedkoop. Wel dient bij gebruik goed te worden geventileerd en bedacht te zijn op brandgevaar. Een milieuvriendelijk alternatief is de Eco-line wasbenzine van Bleko. Deze is iets vetter, de gom komt iets langzamer los en het duurt langer voordat de zegels droog zijn. De tekst op de verpakking spreekt over het ‘geurarme karakter’, maar dat is ver te zoeken. Ook deze milieuvriendelijke variant stinkt, maar dan anders.

De hier onderstaande presentatie beschrijft een beproefde methode waarvan inmiddels veel leden hebben ervaren dat het tot een goed resultaat leidt.

Er zijn uiteraard ook andere goede methoden te bedenken, maar werk in géén geval met talkpoeder om de plakkende resten van de gom tegen te gaan. Na verloop van tijd plakken de zegels met talkpoeder alsnog aan elkaar of in het album vast. Tevens bezorgt talkpoeder de voorkant van de postzegel veelal een ‘mistig’ beeld.

Veel succes met de zelfklevers!